Posjetite Hum - najmanji grad na svijetu.

Prema legendi Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u središnjoj Istri, te su od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Središnja Istra iznimno je slikovito područje gdje se na gotovo svakom brdu nalazi šarmantan srednjovjekovni gradić, svaki sa svojom povijesnom pričom.
Nedaleko Buzeta, između najmanjeg grada na svijetu, Huma, i Roča, prostire se Aleja glagoljaša – jedinstven niz spomenika posvećen starom hrvatskom pismu glagoljici.

Sportska ponuda u centralnoj Istri voli one više avanturističkog duha. Naravno, ima tu prekrasnih staza za planinarenje, vožnju biciklom ili jahanje na konjima, ali povoljna konfiguracija terena idealna je za razne letačke sportove poput zmajarenja, leta balonom i paraglidinga, ili recimo za slobodno penjanje i špiljarenje, a u novije vrijeme popularan je i wakeboarding na rijeci Mirni. Unutrašnjost Iste krije brojna seoska gospodarstva s bogatom gastro ponudom, sve mahom tradicionalna domaća jela. Ima tu mesnih specijaliteta, divljači, poznati istarski ombolo i kobasice, šparoge, fuži, tartufi ili za desert fritule, kroštule ili cukerančići. Poznata su istarska vina među kojima je najzastupljenija malvazija od bijelih vina i teran od crnih vina. Tu su zatim maslinova ulja i izvrstan istarski pršut. Želite li tu pronaći autohtoni smještaj, ne trebate se odreći luksuza. Na raspolaganju su brojne restaurirane stare kamene vile i moderno uređeni apartmani.